Uppdrag
Living Cities and Communities (LCC) och Shared-Use Mobility Center (SUMC) lanserar ett nytt designverktyg för mobility hubs. Verktyget ska göra det lättare för beslutsfattare, planerare och andra att stötta kvinnors och vårdgivares särskilda behov.
Mobility hubs, i svensk kontext stationsområden och resecentrum, är viktiga knutpunkter i moderna transportsystem och finns för att underlätta sömlösa övergångar mellan olika transportslag. Av tradition har ofta mobility hubs utformats för att serva ”typiska pendlare”, personer som reser till jobbet enligt fasta rutiner under rusningstid.Kvinnor och vårdgivare reser ofta på andra sätt och har därför andra behov, som inte alltid tillgodoses. Det visar forskning och de intervjuer som utgör grunden för LCC:s och SUMC:s nya designverktyg. Kvinnor och vårdgivare gör kortare och fler resor utanför rusningstrafik, och när de reser med ansvar för andra, barn, äldre och andra som kan ha funktionsvariationer och behöva hjälpmedel, ställs andra krav på dem, inte minst gällande säkerhet och tillgänglighet. Behoven som de intervjuade kvinnorna och vårdgivarna uttrycker handlar framför allt om:
· sin egen och sitt resesällskaps personliga säkerhet och trygghet
· bristande tillgänglighet, framför allt för personer som använder olika hjälpmedel för att ta sig fram
· bristande och svårfunnen information om resealternativ och vägbeskrivningar
Hur kan ansvariga yrkesgrupper stöttas att stötta dessa behov i utformningen av mobility hubs? Detta är huvudfokus i det nya designverktyget där sju personas introducerar sju vägledande designprinciper och tillhörande frågeställningar som ser till att diskussionen och arbetet framåt verkligen får rätt fokus för att bidra till mer jämlika mobility hubs. Verktyget ryms i en vanlig presentationsfil och är släppt under en Creative Commons Attribution-Noncommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-NC-SA 4.0), och fritt för användaren att använda och anpassa.
Ladda ner designverktyget
Ladda ner projektets slutrapport
– I grunden handlar detta projekt om att förstå och hantera verkliga behov. Vi strävar efter att göra transportsystem mer inkluderande, rättvisa och lyhörda för de människor som är beroende av dem varje dag, säger Karin Henriksson, kommunikationschef på Living Cities and Communities.
– Oavsett om du är samhällsledare, designer eller utbildare, bjuder vi in dig att använda detta verktyg för att driva förändring. Tillsammans kan vi skapa transportsystem som verkligen fungerar för alla, säger Benjamin de la Peña, VD på Shared-Use Mobility Center.
Lanseringen av designverktyget är ett steg i riktning mot transportsystem som bättre återspeglar olika resenärers behov. För mer information om verktyget och hur man implementerar principerna – anmäl dig till vårt webinar 6 mars. Mer information kommer snart.
Future Mobility med stöd av Vinnova och the Equitable Transportation Fund (ett projekt av Global Philanthropy Partnership) har finansierat detta projekt.
Kontakt:
Living Cities and Communities (LCC) Sverige
Karin Henriksson, Kommunikationschef
karin.henriksson@livingcc.se
Shared-Use Mobility Center (SUMC), USA
Hannah Wilson, Senior Director of Partnerships and Engagement
Hannah@sharedusemobilitycenter.org
År
2023–2024
Partner
Shared-Use Mobility Center
Finansiär
Vinnova
Länder
Sverige
USA
Projektet har tagit fram ett verktyg för planering och design av infrastruktur och tjänster som bidrar till att öka jämställdhet och jämlikhet inom transportsystemen.
Ladda ner designverktyget
Ladda ner projektets slutrapport
Anmäl dig till lanseringswebinariet
Vår roll
Med vår expertis inom mobilitet, genusperspektiv och dialogprocesser har Living Cities and Communities lett innovationsprojektet i nära samarbete med våra partners i USA, Shared-Use Mobility Center. Projektet är organiserat med kärnkomponenter av kunskapsdelning, dialoger och designworkshops.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Se en kort film som berättar om projektet Parkliv.
Hämta Parklivs guide med sju verktyg för ökad användning och tillgänglighet i urbana grönområden.
Inspelningen av webbinariet hittar du här
Vad säger forskningen? Hur jobbar kommuner med brukarmedverkan i grönområden i resten av Europa? Hanna Fors, SLU
Introduktion till Parklivsmodellen. Emma Shepherdson, Living Cities
Testbädd Malmö. Att samarbeta över förvaltnings-gränser – offentliga grönområden anpassade för personer med autism. Petra Bengtsson, Malmö stad
Testbädd Tyresö. Att involvera barn i utvecklingen av grönområden – med konkreta resultat i utemiljön känner barnen att deras deltagande spelar roll. Julia Hedman, Tyresö kommun
Testbädd Östra Göinge. Att göra ett befintligt grönområde i en mindre kommun tillgängligt för fler. Anders Carlzon & Johanna Holgersson, Östra Göinge kommun och Bengt Persson, SLU
Film från Östra Göinge (Youtube, nytt fönster)
Att samarbeta över förvaltningsgränser – offentliga grönområden anpassade för personer med autism. Petra Bengtsson, Malmö stad.